Fiksna in snemna protetika

Manjkajoče zobe nadomestimo s pomočjo prevlek ali mostičkov na implantatih.Lahko pa kot nosilci v primeru poškodovanih in manjkajočih zob, ki jih ni več mogoče konzervativno oskrbeti, služijo vaši zobje. Izberemo ustrezen material, za dovršeno estetiko uporabljamo polnokeramične in cirkonijeve rešitve, lahko pa tudi cenejše kovinsko-keramične. V primeru mostičkov na lastnih zobeh zob obrusimo, odtisnemo in odtis pošljemo v izdelavo v zobni laboratorij.


V primeru izgube vseh zob vam naredimo protezo. Če manjkajo vsi zobje spodaj, priporočamo protezo, sidrano na dveh implantatih, s katero bo vaša kakovost griza neprimerljivo boljša.


Prevleke in mostički


Prevleke in mostički so možni na implantatih ali lastnih zobeh. S pomočjo zobnega laboratorija izdelamo prevleke in mostičke iz sodobnih materialov, ki se popolnoma neopazno zlijejo z vašim nasmehom. Polnokeramične in cirkonijeve prevleke Predstavljajo višek estetike. Z njimi dosežemo popolnoma naraven nasmeh.


Inleji / Onleji.


So plombe, ki jih v laboratoriju po meri izdela tehnik. Največkrat kot material uporabimo keramiko, lahko pa tudi kompozit.

Za tovrstno plombo se odločimo, kadar zaradi kariesa ali travme manjka veliko zoba, kadar je ta oskrbljen z velikimi, počenimi in neustreznimi plombami ali pa povsem iz estetskih razlogov.Prednost onleja je, da v primerjavi s prevleko ohranimo več zoba, z individualnim načrtovanjem izdelamo dobre kontakte s sosednjim zobom, hkrati pa onlej zob ojača. Poznamo direktne in indirektne onleje. Pri direktni metodi onlej izdela zobozdravnik v ordinaciji, pri čemer porabi precej časa, zato se največkrat odločamo za indirektno metodo, pri kateri sta potrebna dva obiska. Pri prvem zob pripravimo in odtisnemo ter začasno zapremo, nato tehnik izdela onlej, pri drugem obisku pa ga dokončno cementiramo na zob.

Polnokeramične in cirkonijeve prevleke


Predstavljajo višek estetike. Z njimi dosežemo popolnoma naraven nasmeh.

 

Delne proteze.


Izdelujemo delne vizil proteze s kovinsko bazo ali pa brezkovinske PEEK proteze.


Totalne proteze.


Če ste ostali brez vseh zob, vam lahko s pomočjo totalne proteze naredimo nove zobe, ki povrnejo grizno funkcijo ter so tudi estetsko zadovoljivi.


Kako poteka izdelava?


Potrebnih je pet obiskov. Prva dva služita individualnim odtisom, da dobimo protezo, ki se bo natančno prilegala vašim razmeram v ustih. Pri tretjem obisku določimo pravilne dimenzije vaše proteze, izberemo barvo ter obliko in material, iz katerega bodo zobje narejeni.


Ali bo totalna proteza držala?


Zgornja proteza se na nebo prisesa, kar preprečuje, da bi pri govoru in hranjenju izpadla, zato z zgornjimi totalnimi protezami pacienti največkrat nimajo težav. Težava pa nastane pri spodnji čeljusti, kjer se zaradi anatomskih razmer pogosto ne da izdelati stabilne totalne proteze. V tem primeru svetujemo protezo na dveh implantatih, s katero težav s stabilnostjo proteze ne bo več, povrnila pa vam bo tudi ustrezno žvečno funkcijo.


Proteze na implantatih, »all on 4«


Pogosto se zgodi, da totalna proteza ni stabilna, zato pacientu svetujemo protezo na dveh ali štirih implantatih. Metoda »all on 4« pomeni takojšnjo vstavitev implantatov po puljenju. Nove zobe dobite že v dveh dneh.


Ti so lahko navadni akrilatni, iz nanohibridnega kompozita ali pa celo keramični. Pri naslednjem obisku je proteza narejena v vosku in če je vse tako, kot mora biti, pri zadnjem, petem obisku dobite svojo protezo.