Parodontologija

Parodontalna bolezen se prične zaradi kopičenja oblog, v katerih so bakterije, ki v prvi fazi povzročajo vnetje dlesni, kasneje pa izgubo kosti, povečane žepke dlesni, majavost in na koncu tudi izpad zob.Ko izgubimo zobe, izgubimo tudi kost, kar vpliva na obrazne poteze in povzroči prezgodnje staranje obraza.

Morda niste vedeli, toda parodontalna bolezen ne prizadene samo zob in obzobnih tkiv, pač pa ta velika vneta rana preko vnetnih faktorjev deluje na ves organizem. Raziskave kažejo, da parodontalna bolezen vpliva na pojav srčno-žilnih dogodkov, na prezgodnja rojstva, diabetes, osteoporozo in mnoge druge bolezni.Srčno-žilna obolenja so danes vzrok skoraj 30 % smrti na svetovni ravni.Nastanejo zaradi kopičenja oblog na žilnih stenah, ki se lahko odtrgajo in zamašijo žilo ter tako povzročijo infarkt. Bakterije, ki sodelujejo pri nastanku parodontalne bolezni, poškodujejo žilno steno, na poškodovani steni pa se oblikuje strdek, ki lahko povzroči srčno-žilni dogodek.


Ste vedeli, da parodontalna bolezen za 25 do 90 % poveča tveganje za pojav srčno-žilnih dogodkov oziroma poveča tveganje za nastanek infarkta za dva do trikrat v primerjavi s posamezniki, ki nimajo parodontalne bolezni? Bolezen obsega več faz, začne se z vnetjem dlesni ali gingivitisom ter napreduje v parodontitis. Ker parodontalna bolezen običajno ne boli, dokler ni prepozno, se je ljudje velikokrat niti ne zavedajo. Zato so preventivni obiski pri zobozdravniku še toliko pomembnejši.Kako preprečimo in zdravimo parodontalno bolezen?


Najpomembnejša je preventiva ter redni, polletni ali letni pregledi pri zobozdravniku, ki bo ocenil ali je potrebno profesionalno čiščenje oziroma zdravljenje.


Če zobozdravnik ugotovi parodontalno bolezen, je potrebna diagnostika in zdravljenje.


Najprej izvedemo rentgensko diagnostiko.
Potem s pomočjo elektronske sonde izmerimo žepke ob vsakem zobu na šestih mestih, meritve vnesemo v program in določimo načrt zdravljenja. Ta obsega odstranjevanje oblog nad in pod dlesnijo. Pod dlesnijo pri globljih žepkih izvajamo luščenje in glajenje zobne korenine s posebnimi instrumenti, imenovanimi kirete. Pri zdravljenju si pomagamo tudi z laserjem, s katerim dezinficiramo žepke.
Sledi pregled, kjer postopek po potrebi ponovimo.

Opažate, da je vaša dlesen nabrekla, pordela in ob ščetkanju zakrvavi?

Če je odgovor da, ne čakajte, ker je čas za bliskovito ukrepanje, saj se brez ustreznih ukrepov stanje ne popravi, pač pa napreduje vse do izgube zob. Pokličite in se naročite na brezplačni pregled.


Ob ustrezni ter natančni higieni doma in rednih pregledih pri zobozdravniku s profesionalnim čiščenjem bolezen ustavimo in vzdržujemo stabilno stanje. Le v hujših primerih je potrebna reženjska operacija.