Zobni kamen

Zobni kamen ni nič drugega kot mehke obloge, ki jih nismo dobro in natančno očistili in ki zaradi mineralov iz sline okamenijo.


myimage

Okamenelih oblog sami ne moremo očistiti, kar vodi v vedno večje nabiranje oblog in kamna. V oblogah so škodljive bakterije, ki povzročajo vnetje, izgubo kosti in izgubo zob. Vneta dlesen je temno rdeča ter ob ščetkanju krvavi.


Redno čiščenje zobnega kamna.


Profesionalno čiščenje priporočamo najmanj enkrat letno. Najprej vam bomo s pomočjo piezo ali ultrazvočnega instrumenta odstranili zobne obloge nad in pod dlesnijo, potem bomo zobe po potrebi očistili s peskalnikom in tako odstranili razne madeže, na koncu pa jih bomo s polirno pasto še spolirali. Tako bodo zobje gladki, kar bo preprečilo nabiranje oblog in olajšalo čiščenje zob doma.


Ali je čiščenje kamna lahko prepogosto?


Kamen se običajno odstranjuje enkrat letno, a če se vam nabira hitreje, je to znak, da oblog niste dobro očistili. Zato je kamen potrebno odstraniti, pa četudi to pomeni več kot enkrat letno. Ob tem vas bomo podučili o ustrezni ustni higieni, da se bo kamen čim manj nabiral in ne bo težav z vnetimi dlesnimi.


Redne kontrole


Redni pregledi pri zobozdravniku so ključ do ustnega zdravja. Paciente na kontrolo vabimo enkrat letno, tiste bolj ogrožene pa na pol leta. Pregledamo celotno ustno votlini, preverimo, če je vaša ustna higiena dovolj natančna ter ugotovimo morebitna stanja, ki zahtevajo popravilo.